Su Analiz Laboratuvarı
Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda su hijyeni laboratuvarı bulunmakta olup burada bakteriyolojik, fiziksel ve kimyasal analizler yapılmaktadır.
Anabilim dalımızın su analiz laboratuvarı, 1957 yılından bu yana hizmet vermektedir. Laboratuvarımıza 2005 yılında bir spektrofotometre, 2009 yılında da bir fotometre aygıtı alınarak laboratuvarın teknik olanakları arttırılmıştır. Laboratuvarımızda yeni yasal düzenlemeler gereği içme, kullanma ve sulama sularında bakılması gereken birçok ölçütün analizi yapılabilmektedir.
[İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik, Sağlık Bakanlığı, Resmi Gazete: 17.02.2005 - Sayı: 25730, PDF, 393 KB]
Laboratuvarımızda yapılan analizler
İçme, kullanma ve sulama sularında bakılabilen ölçütler, yöntemlerine göre aşağıda gruplandırılmıştır ve bu ölçütler için sularda izin verilen en yüksek değerler ve laboratuvarımızdaki fiyatları ile birlikte sunulmaktadır:
Yöntem | Bakılan ölçütler |
İzin verilen |
Fiyatı (TL) |
İçme ve kullanma suyu | Sulama suyu | Arıtma suyu |
Fotometrik/ spektrofotometrik |
Toplam sertlik (Fransız sertlik derecesi) |
0-7 yumuşak 8-14 orta sert 15-30 sert >=31 çok sert |
10 | + | ||
Amonyak | Sıfır (0) mg/l | 5 | + | + | ||
Nitrit | Sıfır (0) mg/l | 5 | + | + | ||
Nitrat | 45 mg/l | 15 | + | + | ||
Fenol | 0,002 mg/l | 10 | + | + | ||
Sodyum | 125 mg/l | 15 | + | + | + | |
Alüminyum | 0,3 mg/l | 5 | + | + | ||
Kurşun | 10 mcg/l | 10 | + | + | ||
Mangan | 100 mcg/l | 10 | + | + | ||
Nikel | 20 mcg/l | 5 | + | + | ||
Çinko | - | 10 | + | + | ||
Sülfat | 200 mg/l | 10 | + | + | + | |
Bor | 1 mg/l | 15 | + | + | + | |
Potasyum | - | 15 | + | |||
Magnezyum | - | 15 | + | |||
Siyanür | 50 mcg/l | 10 | + | + | ||
Florür | 1,5 mg/l | 10 | + | + | ||
Kadmiyum | 5,0 mcg/l | 10 | + | + | ||
Bakır | 2 mg/l | 10 | + | + | ||
Demir | 200 mcg/l | 10 | + | + | ||
Fiziksel | İletkenlik | - | 10 | + | + | |
Kolorimetrik | Klor | 0,5 ppm | 5 | + | ||
pH | - | 5 | + | + | + | |
Titrasyon | Organik madde | 3,5 mg/l | 10 | + | + | |
Klorür | 200 mg/l | 5 | + | + | + | |
Bakteriyolojik | Total koliform (100 ml) | Sıfır (0) | 15 | + | ||
E.coli (100 ml) | Sıfır (0) | 15 | + | |||
Total bakteri (1 cc) * | 300'e kadar | 10 | + | |||
Duyusal | Renk | 5 birim | 5 | + | + | |
Bulanıklık | 5 birim | 5 | + |